postheadericon Barszcz z botwinki, czysty, zabielany

Nie ma nic przyjemniejszego niż kubek ciepłego czerwonego barszczyku podanego z apetycznym pasztecikiem w chłodny zimowy wieczór. Nic nie równa się także z chłodnikiem z buraczków przystrojonym kleksem śnieżnobiałej śmietanki, kiedy doskwiera nam letni skwar. Zupy z buraczków są nie tylko apetyczne, ale także charakterne i co ważne, dość łatwe w przygotowaniu.

Barszcz doczekał się już niejednej wersji – jest to przecież jedna z bardziej popularnych polskich zup. Poniżej przedstawiamy kilka z nich;

Barszczyk z botwinki na ciepło

Składniki: pęczek botwinki, duży burak, 1/2 kg ziemniaków, mała cebulka, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz, odrobina cukru, niecała szklanka jogurtu naturalnego, łyżka octu.

Przygotowanie: umyte ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Buraka myjemy, obieramy, także kroimy. Cebulkę obieramy i kroimy na pół. Buraki gotujemy z cebulką w wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Ziemniaki gotujemy osobno. Myjemy botwinkę i ścieramy ją na tarce. Do barszczyku dodajemy botwinkę oraz ocet. Doprawiamy przyprawami. Zabielamy barszcz jogurtem. Ponownie gotujemy barszczyk. Gorącą porcję zupy przelewamy na półmisek, na środek nakładamy trochę ugotowanych ziemniaczków. Można także spróbować skosztować nieco innej wersji zupy z botwinki; w tym przypadku gotujemy ziemniaki razem z cebulką i ziemniakami.

Wigilijny czysty barszcz czerwony z uszkami

Składniki: kilogram buraków, jedna cebulka, kawałek selera, sól i pieprz, 4 grzybki suszone, ziele angielskie oraz liść laurowy, troszkę cukru oraz ocet winny, własnoręcznie przygotowane uszka.

Przygotowanie: Selera obieramy. Do garnka z wodą wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, grzybki, cebulę oraz selera. Zagotowujemy. Umyte buraki obieramy i siekamy w paski. Wrzucamy do wywaru i gotujemy dalej. Dodajemy przyprawy oraz ocet. Mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy na 2 godziny, odcedzamy. Gotujemy uszka. Podgrzewamy barszczyk. Podajemy razem. Czysty barszczyk najlepiej prezentuje się na białych półmiskach. Zupa ta wybornie smakuje także z drożdżowymi pasztecikami lub naleśnikowymi krokietami naleśnikowymi z nadzieniem z pieczarek, mięsa lub suszonych grzybków.

Zabielana zupa z buraków

Składniki: 1,5 l wywaru z marchewką oraz pietruszką, 4 średniej wielkości ziemniaki, szklanka buraczków w zalewie, kubek gęstej śmietany, przyprawy do smaku.

Przygotowanie: Podgrzewamy wywar, marchewkę i pietruszkę kroimy. Umyte ziemniaczki obieramy i kroimy w kostkę. Solimy zupę. Do wywaru dodajemy ziemniaczki, gotujemy. Kiedy zmiękną dodajemy buraczki wraz z zalewą. Doprawiamy pieprzem. Zupę zabielamy śmietaną (łączymy ją po trosze z odlanym do kubka barszczykiem). Mieszamy jeszcze chwilę gotując. Podajemy od razu, ponieważ jak to barszcz, najlepiej smakuje na gorąco.