postheadericon Buraczkowa zupa-krem, chłodnik

Po zupy najchętniej sięgamy jesienią i zimą, kiedy to po ciężkim dniu w pracy, czy w szkole z rozkoszą oddajemy się przyjemności smakowania ciepłych potraw jednogarnkowych. Warto jednak pamiętać o jedzeniu ich także wiosną i latem, wtedy zamiast ogrzewać, mogą nas orzeźwiać i koić wakacyjną spiekotę.

Polskie panie domu coraz częściej przygotowują nowatorskie dania. Bez wątpienia możemy zaliczyć do nich zupy typu kremy oraz delikatne chłodniki. Nie wiem, jak Wam, ale mi na samą myśl o talerzu takiej zupki ślinka cieknie. Zapraszam do skorzystania ze sprawdzonych receptur.

Zupa krem z buraków

Idealnie sprawdza się w roli ciepłego dania na imprezę; imieniny, potańcówkę w gronie znajomych, sylwestra. Wygląda bardzo elegancko a zarazem jest oryginalna. A przede wszystkim wybornie smakuje!

Składniki: pół kilograma ziemniaków, 2 duże marchewki, 2 duże cebulki, 2 pietruszki, pół litra pomidorów w puszce, 2 spore jabłka, czerwona papryka, 4 litry wody, 2 łyżki oleju, 4 liście laurowe, przyprawy do smaku, 200 ml gęstej śmietanki, łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: Obieramy i kroimy cebulę. Następnie kroimy je na ćwiartki. Lekko przypiekamy je nad palnikiem kuchenki. Buraki, marchew, pietruszkę – myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy wszystkie wymienione wyżej warzywa razem z cebulką. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone jabłka. Następnie myjemy i kroimy paprykę, dodajemy ją do reszty warzyw. Dodajemy pomidory, wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy liście laurowe. Gotujemy przez minimum czterdzieści minut. Miksujemy wywar wraz z warzywami – powinna powstać jednolita masa. Łączymy ze sobą śmietankę, chrzan, sok z cytryny. Mieszamy. Gotujemy zupę jeszcze przez 15 minut. Nakładamy na półmiski, dekorujemy kleksem śmietany, lekko polewamy olejem bądź oliwą, posypujemy pestkami słonecznika lub dyni.

Buraczany chłodnik

Doskonały na upały… i nie tylko.

Składniki: 3 buraczki ćwikłowe, kostka bulionu jarzynowego, 1 jajko, świeży ogórek zielony, 2 szklanki maślanki, śmietana 12%, pół pęczka koperku, pół pęczka szczypiorku, cukier, sól oraz pieprz.

Przygotowanie; Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej kostkę. Dodajemy buraki, zagotowujemy, całość studzimy. Ogórek kroimy w małą kostką. Jajko gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Umyty szczypiorek oraz koperek drobniutko siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami, podlewamy maślanką i dokładnie mieszamy. Doprawiamy. Podajemy z grzankami z białego pieczywa.