postheadericon Buraki faszerowane i pieczone

A teraz pomysł na buraki podane w sposób inny niż zwykle. Faszerowane i pieczone warzywa to dania idealne na przyjęcia i wszelkie imprezy. Zamiast klasycznego czerwonego barszczyku proponujemy Wam kolorowe i zdrowe przekąski, które pięknie prezentują się na talerzach, są także bardzo oryginalne. Smacznego!

Buraczki z farszem warzywnym

To tradycyjna potrawa gruzińska. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaserwować ją także i na polskim stole. Zapraszamy do skorzystania z przepisu na miseczki pełne warzyw.

Składniki: kilogram buraków, 2 papryki czerwone, 3 duże pomidory, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, koperek, natka pietruszki, czerwona mielona papryka.

Przygotowanie: Buraki obrać, umyć, osuszyć. Ugotować na pół twardo. Wydrążyć środek. Górę buraczka można użyć jako „czapeczkę” lub wykorzystać do nadzienia. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić. Paprykę pokroić. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju. Przygotować farsz; pomieszać paprykę, pomidorki, cebulkę, koperek, zmieloną paprykę, zmiażdżony czosnek. Nadziać buraczki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego. Piec przez pół godziny. Podawać na ciepło na zielonej sałacie.

Pieczone buraki z kozim serem

Ciekawa propozycja zakąski na ciepło. Szybkie i łatwe do zrobienia.

Składniki: 20 małych buraków, oliwa z oliwek, kminek, 200 gram koziego sera, mieszanka sałat zielonych

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczki obieramy, myjemy, osuszamy. Wydrążamy środki. Na oliwie podgrzewamy kminek. Oliwą polewamy ułożone na blaszce buraczki. Pieczemy je przez pół godziny. Twaróg rozkruszamy widelcem. Na talerzach układamy sałatę, nakładamy buraki, faszerujemy je serem. Na koniec możemy jeszcze raz lekko skropić oliwą. Świetnie smakuje z białym pieczywem.

Sałatka z pieczonymi buraczkami

Oryginalna i smaczna. Co ważne; jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki: 2 średnie buraczki, kilka różyczek kalafiora, garść roszponki, ćwierć czerwonej cebulki, śmietana 22%, pieprz.

Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą przez 25 minut. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Kalafiora gotujemy przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Roszponkę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Śmietankę mieszamy z pieprzem. Buraki kroimy w talarki, dodajemy cząstki kalafiora, roszponkę, cebulkę. Polewamy śmietaną.