postheadericon Przetwory z buraków na zimę

Robiąc przetwory na zimę warto sięgnąć nie tylko po przepisy na buraczki marynowane w całości czy klasyczne tarte buraki. Planując zapasy do spiżarki możemy pokusić się o przygotowanie także innych dań zamkniętych w szklanych słoikach. Motywem przewodnim w dalszym ciągu pozostaje oczywiście burak.

Jarzynowa do słoików

Z powodzeniem sprawdzi się w roli obiadowej surówki. Smaczna, lekka i zdrowa.

Składniki: kilogram czerwonych buraków, kilogram marchewki, kilogram cebuli, kilogram białej kapusty

Potrzebne do przygotowania zalewy: 6 szklanek wody, niepełna szklanka octu, szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, kilka liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: Buraki oraz marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i szatkujemy razem z kapustą. Przełożyć warzywa do dużej miski i wymieszać. Zrobić zalewę, dodać ją do warzyw. Gotować około 20 minut. Słoiki wyparzyć, nakładać do nich sałatkę. Zakręcić słoiczki. Pasteryzować przez 20 minut.

Sałatka z buraków, papryki oraz cukinii

Najlepiej smakuje z klasycznym mielonym i pure z ziemniaków. Warto jednak wykorzystać ją jako dodatek do innych potraw.

Składniki: 3 kilogramy buraków ćwikłowych, 3 kilogramy cukinii, kilogram cebulki, 2 duże papryki czerwone, po szklance; octu, wody i oleju, po 3 łyżki cukru oraz soli, ziele angielskie, pieprz do smaku, kilka listków laurowych.

Przygotowanie: Cukinie obieramy po czym wykrawamy środek. Następnie ucieramy ją na grubych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w cienkie paski. Buraki myjemy, gotujemy w skórce, obieramy, ucieramy, dodajemy łyżkę soli, odstawiamy na dwie godziny. Cebulę obieramy, kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Przygotowujemy zalewę, gotujemy ją, zalewamy warzywa. Warzywa wkładamy do słoiczków, zalewamy pasteryzujemy przez pół godziny.

Ćwikła z chrzanem

Nieocenione nie tylko podczas świąt Wielkiej Nocy.

Składniki: 4 kilogramy buraków ćwikłowych, 2 małe słoiczku chrzanu, 3 łyżki soli, 8 łyżeczek cukru, torebka kwasu cytrynowego, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Buraczki gotujemy w łupinach, ścieramy a dużych oczkach. Odlać powstały sok do garnka, dodać sól, cukier, kwas oraz chrzan. Zagotować a potem połączyć z ćwikłą. Wymieszać. Wyparzyć słoiki, przelać do nich miksturę. Na wierzch dodać pół łyżeczki oliwy, zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut.