postheadericon Zasmażane buraczki do obiadu

Ślinka cieknie na samą myśl o zapachu, który unosi się, kiedy przygotowuje się je w kuchni. Po chwili są już na stole. Najlepiej prezentują się podane na białym półmisku, który kontrastuje z czerwoną barwą warzyw. Pasują do kaczki serwowanej na świąteczny obiad, sobotniego kotleta mielonego oraz tradycyjnego niedzielnego schabowego. Najlepszym towarzystwem dla zasmażanych buraczków są ziemniaki – pure lub w całości, z wody. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wzbogacają obiad nie tylko o smak, ale także i wartości odżywcze, których burakom naprawdę nie brakuje.

Buraczki do obiadu można przygotować na wiele sposobów. Najszybsza metoda to posłużenie się marynowaną tartą ćwikłą. Inna opcja to stracie na tarce warzyw pasteryzowanych w całości. Ostatnia wersja to wykorzystanie świeżych buraków.

Przepis na zasmażane buraczki do obiadu

Składniki: kilogram buraków, 3 łyżeczki masła, sól i pieprz, pół łyżeczki mąki, sok z połowy cytryny.

Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy. Studzimy w chłodnej wodzie. Obieramy, odsączamy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelni topimy masło. Dodajemy buraczki, doprawiamy, dodajemy mąkę. Chwilę podsmażamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Podajemy na ciepło. Do buraczków możemy dodać także ząbek czosnku.

Buraczki na ciepło z jabłkiem i cebulką oraz śmietaną

Składniki: 8 średnich buraczków, duże jabłko (najlepiej jeśli będzie lekko kwaskowate), dwie małe cebule, 2 łyżki oleju, winny bądź jabłkowy ocet, sól, cukier oraz pieprz, śmietana.

Przygotowanie: Buraki szorujemy, myjemy. Gotujemy. Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce. Jabłko myjemy, trzemy na tarce. Cebulki obieramy, kroimy drobno. Na patelni pokropionej olejem podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy buraki. Chwilę smażymy. Następnie doprawiamy, dodajemy ocet. Dalej smażymy. Łączymy z jabłkiem. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy i podajemy na ciepło lub zimno.

Buraczki ze skwarkami z boczku

Składniki: kilogram średnich buraczków, średnia cebula, 20 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki wody, sól i cukier, sok z cytryny, 1 duża łyżka mąki, łyżka oleju.

Przygotowanie: Umyte buraki gotujemy. Po ostudzeniu obieramy. Cebulkę obieramy, drobno siekamy. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Chwilę smażymy. Dodajemy starte buraczki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dodajemy mąkę. Jeszcze raz mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.